Fåglar

Vi har alla möjliga fåglar på här på gården, allt från vanliga höns till Zebrafinkar.

Gås

Gässen vi har är ölandsgäss. Vi bedriver ingen regelrätt uppfödning på dom men de händer att vi får gässlingar från dom.

Mysanka

Myskänderna vi har än väldigt lugna och snälla av sig, dagtid går dom gärna tillsammans med hönsen men om nätterna så bor dom i sitt egna ankhus. Visste du?

  • att unga myskänder gärna äter mördarsniglar?
  • att en ankhane egentligen kallas för andrake?
  • att myskänder inte kvackar som vanliga änder utan mer väser?

Höns

Hönsen som bor hos oss är en salig blandning av raser och korsningar så vi har dom mest till äggproduktion. Deras ägg brukar vi har till morgon fikat och till bakning, mer ekologiska och närproducerat kan de inte bli. Vi brukar ha färska ägg till försäljning men hur mycket vi har hemma kan varierar stort efter säsong och efterfrågan.

Småfåglar

Vi har flera olika arter av burfåglar som zebrafinkar, undulater, nymfparakiter, amazonpapegoja etc. trots att det är så vida skillnader mellan arterna så kommer dom överens tillsammans. Vi har en stor utomhus voljär med en uppvärmd inne del, detta gör de möjligt att dom kan befinna sig ute året runt.

Svensk gulanka

Vi har under flera år haft gulankor men vi har aldrig haft någon seriös avel på dom. I dagsläget har vi tre stycken ankor och våra förhoppningar är att vi ska bedriva avel på dom framöver.

Gulankan var först framtagen av Måns Eriksson i Svalöv. Han gjorde detta genom att korsa flera olika anksorter tills han fick fram den här arten på tidigt 1900-tal. 1970 så ansåg man att rasen var utdöd tills en mindre stam hittades ifrån dagens gulankor härstammar ifrån.

Fjäderfärgen är brunaktigt gul. Den kan variera i nyans, från ljust gulaktig till brun. Honorna har ungefär samma färg över hela kroppen. Hanarna har en mörkare grå till brun ton på huvud och hals. Benfärgen är orange. Näbben är grönblå, ibland något gulaktig på andrikarna och brunblå på ankorna. De gula värper ca 200 ägg under ett år.

Vikten ligger mellan 2,5 och 3,5 kilogram och hanar är cirka 500 gram tyngre än honor.